*

Tips auto kopen

Klik hieronder op het onderwerp van uw keuze om hier direct heen te gaan:

 1. Nieuw of tweedehands
 2. Wat voor auto zoekt u?
 3. Een auto kopen - Een budget vaststellen
 4. Financiën
 5. Voorzorgsmaatregelen bij occasions
 6. Oplichterij
 7. Occasions inspectie en tests
 8. Contracten
 9. Tips van een expert? Ga naar www.mijnautocoach.nl

Nieuw of tweedehands

Het eerste wat u uzelf moet vragen wanneer u uw auto wilt vervangen, is de vraag of u daadwerkelijk een nieuwe auto nodig heeft.

 • Afschrijving is de grootste kostenpost van een auto. Zelfs als u een 1 jaar oud model koopt verliest de auto veel waarde aangezien de grootste daling in de eerste jaren zit.
 • Kijk naar de bedragen en u zou in staat kunnen zijn om een beter uitgerust, krachtigere versie te kiezen door te gaan voor een occasion. U zou zelfs in een hogere klasse kunnen kijken dankzij de grote tweedehands besparingen.
 • Zelfs als de auto die u zoekt meer dan drie jaar oud is, betekent het niet dat u geen garantie meer heeft. De meeste occasions zullen 12 maanden garantie hebben, daarnaast kunt u altijd een eigen aanvullende verzekering afsluiten.
 • Als u het budget heeft en vastbesloten bent om een nieuwe auto te kopen, onderhandel dan goed.
 • Een nieuwe auto zal worden geleverd met de volledige garantie van de fabrikant. Dit is gewoonlijk drie jaar maar kan zelfs oplopen tot 7 jaar als u bijvoorbeeld kiest voor een Kia.
 • Speciale aanbiedingen zoals renteloze financiering zijn vaak mogelijk bij nieuwe auto's, dit zou u kunnen overhalen om te kiezen voor een nieuwe auto.
 • Een nieuwe auto zal voldoen aan al uw exacte specificaties en wensen.
 • Autotekoop.nl heeft reviews van meer dan 1000 nieuwe en gebruikte auto's, van de kleinste en goedkoopste tot de snelste, grootste en duurste. Bekijk hier de testverslagen .

Welk type auto?

Door van tevoren goed na te denken over wat u echt nodig heeft in uw volgende auto voorkomt u dat u eindigt met een roadster als een u eigenlijk een MPV nodig heeft.

 • Hoeveel ruimte in de cabine heeft u nodig? Gaat u ooit gebruik maken van de achterbank, of is zelfs een compacte MPV met 5 zitplaatsen te klein voor al uw familie plannen?
 • Heeft u behoefte aan veel bagageruimte of zal de auto alleen maar worden gebruikt voor de wekelijkse boodschappen?
 • Wat voor soort reizen maakt u? Gebruikt u de auto alleen voor kleine stukjes in de stad, of gaat u vaak de snelweg op, dan zou een beetje meer power en comfort geen overbodige luxe zijn.
 • Hoeveel kilometer rijdt u? Hoe meer kilometers u rijdt, hoe aantrekkelijker het wordt om voor een diesel te kiezen om zo uiteindelijk geld te besparen.
 • Zijn de prestaties belangrijk voor u? Zou u balen als u de komende jaren een 1.6 in plaats van de 2.0-liter heeft?
 • Is veiligheid de hoogste prioriteit? Wilt u de beste Euro NCAP score en zoveel mogelijk airbags?
 • Autotekoop.nl heeft reviews van meer dan 1000 nieuwe en gebruikte auto's nu online, van de kleinste en goedkoopste tot de snelste, grootste en duurste. Gebruik ze om u te helpen en een keuze te maken. Bekijk hier de testverslagen .
 • Budget

  Het van tevoren opstellen van een budget en daar ook aan vasthouden zorgt ervoor dat het kopen van uw auto geen ervaring wordt met een bittere nasmaak.
  Kijk naar onze tips voor aanwijzingen om niet bedrogen uit te komen.

  • Stel een budget vast en blijf daarbij, ongeacht wat de dealer of andere kredietverstrekker zegt dat u zich kunt veroorloven.
  • Reken uit hoeveel geld u realistisch te besteden hebt na hypotheek / huur, belastingen, rekeningen, vrijetijdsbestedingen en overige uitgaven.
  • Naast de eventuele terugbetalingen van de auto zelf, moet u ook andere lopende kosten, zoals brandstofkosten, verzekeringspremies en onderhoud in uw achterhoofd houden – dit kan u duizenden euro’s per jaar kosten.
  • Overweeg of u werkelijk een gloednieuwe auto nodig heeft. Afschrijving is de grootste kostenpost van een auto, met de grootste daling in het eerste jaar. Als u een occasion koopt, zelfs een 1 jaar oud model, kunt u veel besparen en heeft u nog steeds twee jaar fabrieksgarantie.

  Financieel

  Het is relatief eenvoudig om in de war raken als het gaat om de financiering van een auto. Er zijn veel variabelen en als u niet oppast, kunt u uiteindelijk meer betalen dan nodig.

  • Het is nooit te vroeg om er over na te denken. Dealers houden van kopers die hun huiswerk niet hebben gedaan en op de hoogte zijn van de scherpe prijzen die ze kunnen krijgen.
  • Doe onderzoek. Ontdek de deals die de fabrikanten op dit moment te bieden hebben. Deze kunnen onder andere renteloze financiering of lage jaarlijks kostenpercentage inhouden.
  • Controleer alle gegevens en niet alleen die gericht zijn op tarief of maandelijkse aflossingen. Kijk naar het totale bedrag om te begrijpen hoeveel een lening u zal kosten gedurende de levensduur.
  • Een dealer moet u voorzien van een schriftelijke offerte op aanvraag, dus laat u niet afschepen met excuses. Laat alles op papier zetten, zodat u later de offerte kunt bevestigen.
  • Kijk goed rond. Ga er niet vanuit dat de dealer de beste plek is voor een lening. Veel internet bedrijven bieden nu concurrerende leningen.
  • Afdingen. Een verkoper zal niet gelijk zijn beste deal bieden. Door af te dingen zou u heel wat kunnen besparen en het is zeker de moeite waard.
  • Laat u niet verleiden om iets te ondertekenen waarvan u niet geheel zeker bent. Het is gemakkelijk in de war te raken met alle getallen, dus als u niet zeker bent van iets, zeg dat dan.

  Voorzorgsmaatregelen

  Of u nu koopt van een dealer of particulier, zorg ervoor dat de tweedehands auto die u overweegt te kopen, is wat de verkoper zegt dat het is.
  Zelfstandige ondernemers pretenderen soms particuliere verkopers te zijn. Bij het bellen over een auto die u heeft gezien als een particuliere verkoop, moet u altijd zeggen: 'Ik bel u over de auto die u te koop heeft.' Als ze vragen: “Welke auto”, moet u op uw hoede zijn.
  Stel de verkoper vragen over hun tijd met de auto, waarom ze het verkopen, en controleer of ze daadwerkelijk de eigenaar zijn, of dat ze toestemming van de eigenaar hebben om de auto te verkopen.
  Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo, dus wees voorzichtig.
  Vraag naar het registratienummer en voertuig identificatie nummer (VIN) van de auto voordat u hem bekijkt.
  Als u als particulier koopt, bekijk de auto bij het huis van de verkoper - op deze manier kunt u zeker zijn dat de auto niet gestolen is. Spreek nooit af op een afgelegen of rustige locatie en neem altijd een vriend mee. Neem geen grote hoeveelheden contant geld met u mee en vraag de verkoper om een vorm van identificatie, zoals een paspoort, om te controleren of ze zijn wie ze beweren te zijn.
  Onderzoek de onderhoudshistorie en noteer de locaties van de garages die werkzaamheden hebben verricht. Komen deze gegevens overeen met de rest van de geschiedenis van de auto? Controleer ook facturen om te zien of enig ander werk is uitgevoerd.
  Ga nooit akkoord met de verkoper als de reserve sleutels ontbreken en hij deze u op een later tijdstip overhandigt - een reserve sleutel kan gebruikt worden om uw auto te stelen wanneer het thuis geparkeerd staat.

  Oplichting Voorkomen

  Als u een prijs van een gebruikte auto ziet ver onder de marktwaarde, wees op uw hoede – u wordt waarschijnlijk opgelicht.
  Laat u niet verleiden door lage autoprijzen uit het buitenland. De verkoper kan beweren dat het een Britse auto is en klinkt geloofwaardig, maar u wordt waarschijnlijk opgelicht. Ze willen dat u het geld stuurt naar een rederij of buitenlandse bankrekening, maar tegen de tijd dat u zich realiseert dat er iets mis is, bent u al uw geld kwijt en is er geen teken van de auto.
  Verdenk iedereen die erop staat dat er contant betaald wordt, criminelen hebben de neiging om geen rekening te gebruiken bij reguliere banken – door het openen van een rekening is het geld makkelijker op te sporen. Daarom zien zij liever contante betalingen - zelfs als dat betekent dat ze de prijs moeten verlagen, zodat u het zich kunt veroorloven.
  Stuur geen geld naar een buitenlandse bankrekening, tenzij u de betrokken persoon persoonlijk kent en de staat van de auto in kwestie kent. Geld wat naar het buitenland is gestuurd is moeilijker te traceren en de lokale autoriteiten zijn minder snel bereid om te helpen.
  Gekloonde auto's worden gestolen of gerepareerde voertuigen vermomd om te lijken op echte auto's. Ze zijn vaak moeilijk te herkennen, en worden geleverd met geloofwaardig lijkend papierwerk. Onderzoek de auto door het maken van een geschiedenis check en check zorgvuldig de administratie van de VIN (Voertuig Identificatie Nummers) en papieren om de echtheid te garanderen.

  Inspecteren en testen

  Als u een tweedehands auto koopt moet u de algemene conditie van de auto controleren. Een slecht onderhouden auto kan leiden tot een reeks problemen.
  Als u als particulier koopt, worden er meestel geen verdere garanties geboden, dus controleer alles zorgvuldig.
  Het is ook raadzaam om de geschiedenis van het voertuig te controleren om er zeker van te zijn dat de auto is wat de verkoper beweert te zijn.

  • Controleer de staat van de banden. Vergeet niet profieldiepte en eventuele schade aan de zijwand. Als een band ongelijkmatige slijtage heeft, kan het een teken zijn dat de wielen niet correct zijn uitgelijnd.
  • Het stuurwiel moet soepel draaien zonder ongewone geluiden of trillingen.
  • De tandwielen moeten gemakkelijk en soepel gaan. Een zwakke of extreem stijve koppelingspedaal kan een teken van versleten onderdelen zijn.
  • De motor moet soepel en gelijkmatig stationair draaien. Controleer de oliepeilstok en de binnenkant van de olievuldop. Als u een bruine slib ziet is de motor beschadigd en zullen er dure reparaties gedaan moeten worden.
  • Controleer of de uitlaat niet veel blauwe rook produceert als u de motor start, dit zijn tekenen van overmatige slijtage van de motor.
  • Controleer de carrosserie en de onderkant van de auto op roest. Kijk naar de uitlaat, ziet het er naar uit dat deze binnenkort vervangen moet worden?
  • Wees op uw hoede van een zeer schone motor baai. Is het gereinigd om iets te verbergen?
  • Onder de motorkap. Kijk naar tekenen van afbladderende verf en roest rondom de paneel gewrichten aan de voorkant van de auto. Dit kan duiden op reparaties na een ongeluk.
  • Komt de slijtage van het interieur van de auto overeen met het aantal kilometers op de teller? Een lage kilometerstand van de auto met zeer versleten stoelen en pedalen kan er op wijzen dat de kilometerstand is verandert.
  • Open en sluit de deuren om te controleren of ze goed werken en controleer de rubberen afdichtingen op verf en andere indicaties van schadeherstel.
  • Kijk naar beneden aan de zijkant van de auto of alle panelen en de carrosserie er goed uitzien. Wees op uw hoede van golvende panelen of auto's met ongelijke openingen tussen panelen.
  • Bij een proefrit, moeten de remmen strak voelen en voldoende remvermogen hebben bij hoge snelheden.
  • Controleer of alle items goed werken, inclusief elektrische componenten. Dit geldt ook voor ramen, schuifdaken, stoelen enz.

  Contracten en Vrijwaring

  Wanneer u de juiste auto heeft gevonden en u wilt de betaling regelen, zorg ervoor dat u een verkoopcontract of, als het gaat om te koop van een particulier, een ontvangstbewijs heeft. Dit zal u niet alleen gemoedsrust geven maar beschermt u ook als het mis gaat.

  • Zorg ervoor dat alle details op het contract staan, met inbegrip van uw naam, adres en de volledige details van de auto.
  • Zorg ervoor dat de aankoopprijs duidelijk wordt weergegeven, zodat er later verwarring kan ontstaan. Details van de betaling moeten ook worden opgenomen, zodat u gemakkelijk het te betalen saldo kunt zien.
  • Als u onzeker bent over alle vraagstukken, zorg eerst dat alles duidelijk wordt. Als u zich niet comfortabel voelt, onderteken niks.
  • Teken het papierwerk en zorg ervoor dat de andere partij doet ook.
  • Zelfs als u particulier koopt, kunt u nog steeds aan de verkoper vragen om een ontvangstbewijs.

  Professionele hup

  Het is altijd handig om iemand mee te nemen, liefst met enig gevoel voor auto techniek: twee zien en merken meer dan één. Kijk op www.mijnautocoach.nl voor meer informatie.